It's a Free World - Ken Loach

Monday, September 08, 2008



Jag har precis varit och sett filmen It's a Free World regisserad av Ken Loach. Håller fortfarande på att samla mina intryck, jag kanske får skriva vidare lite imorgon.
Det handlar om Angie som arbetar på en rekryteringsfirma för billig arbetskraft från Östeuropa till England. När hon får sparken bestämmer hon sig för att starta en egen firma i England tillsammans med sin rumskompis Rose. Inriktningen är korta uppdrag, dag för dag, inom industrin och liknande, för legala och illegala invandrare. Hon drar sig först för att ta in illegala invandrare men när hon får ett tips av en av sina kontakter hur liten risk det är att åka fast, och hur små konsekvenserna blir, så bestämmer hon sig för att det är rätt väg att gå.

Hela filmen känns mycket realistisk och huvudpersonen Angie ger ett trovärdigt intryck, hon är knappast lättplacerad i något fack. Hon växlar mellan att vara medkännande, egoistisk och helt skrupellös. Hon är tuff och enormt drivande, men emllanåt är hon på vissa sätt naiv, trots att hon verkar ha haft ett ganska tufft liv.

Det antyds lite grand omkring den större problematiken - i samtal mellan Angie och hennes far, och mellan Angie och Rose. Angie talar om att konsumtion och efterfrågan efter billiga varor, fadern talar om arbetsmarknadsfrågor och förtryck. Men det ges inga svar och det lämnar tittaren med en hel del frågor att själv tänka och fundera kring.

Uppdatering: Jag kom ihåg en replik ur filmen som kunde vara på sin plats att nämna, jag tyckte det var ganska lustigt. (Jag kommer inte ihåg helt ordagrant.) Angie och Rosie har precis startat upp sin firma och har ännu inget kontor, så de får arbeta på pubar och liknande. En av deras bekanta visar intresse för deras mobiltelefoner.

"Kan ni få in pornografi på de där? Kan ni surfa på internet? Ja, Bob Dylan hade verkligen rätt, The Times They Are A-Changin".



Och här kommer en länk till en intressant intervju om filmen med regissören Ken Loach .

0 comments: