Nu är min blogg officiellt en Malmö-blogg

Sunday, December 31, 2006

Jag har placerat min blogg i
Malmö
på bloggkartan.se

Mot nytt jobb!

Jag har inte varit så duktig på att uppdatera min blogg, men jag tänkte i alla fall titta in här för att nämna att jag har fått jobb! Så från och med tisdag kommer jag att finnas på QlikTech i Lund. Yay!!

"Vi anstränger oss lite mer"

Wednesday, December 20, 2006

Jag vet att det är jättebilligt att klanka på tv-reklam, det är inte rocket science precis. Men jag har stört mig på en reklam länge nu så jag måste bara skriva av mig.

I SIBA:s reklam ser man två killar, en som är den lugna, rediga och vettiga, och en som är mer orolig och som kommer med knäppa förslag på nya koncept för butiken. Den lugna och rediga konstaterar på sitt lugna sätt att kollegans förslag är onödigt, opraktiskt eller helt enkelt bara inte behövs. Sen jobbar de vidare med det de gjorde innan, eller går och fikar. Och sen kommer företagets slogan, "Vi anstränger oss lite mer".

Jag tycker inte det går ihop alls. Om man hade ansträngt sig lite mer, då hade man uppmuntrat och lyssnat på nya idéer, även om de är knäppa. Man måste våga tänka nytt, tänka stort, tänka lite galet. Och i de galna idéerna finns ofta ett korn av någonting som ÄR vettigt och som går att bygga vidare, och inte så sällan något som pekar på någonting som är fel idag.

SIBA borde byta slogan till "Vi gör som vi alltid har gjort".

Ekivokt i korsord!

Tuesday, December 19, 2006

I samma blogg som jag hittade den där listan (som jag använde i förra inlägget), så hittade jag denna fantastiskt roliga post. Var bara tvungen att tipsa om den. Rekommenderas särskilt för de som brukar lösa korsord.

Test genom musik

Jag har lånat detta lilla test från All about the package. Ok, here goes...

1. Put your music player on shuffle.
2. Press forward for each question.
3. Use the song title as the answer to the question even if it doesn’t make sense. NO CHEATING! (Även om det kan kännas frestande att trycka en gång till för att få en roligare titel..!)

* Will it be ok?
Maybe this Christmas (Ron Sexsmith)

* How are you feeling today?
Plenty (Sarah McLachlan)

* How do your friends see you?
Something Similar (Maria McKee)

* Will you get married?
Sorrow (Pink Floyd)

* What is your best friend’s theme song?
Sharks can't sleep (Tracy Bonham)

* What is the story of your life?
Cry Baby Cry (Van & Titus)

* What was high school like?
Söndermarken (Lars Winnerbäck)

* How can you get ahead in life?
Faller (Lars Winnerbäck)

* What is the best thing about your friends?
Directions (Josh Rouse)

* What is today going to be like?
Silent All These Years (Tori Amos)

* What is in store for this weekend?
Mother (Tori Amos)

* What song describes you?
Maybe This Crhistmas (Ron Sexsmith)

* To describe your grandparents?
Winter Blue (Heather Nova)

* How is your life going?
Bitter No, I just love to complain (Jenny Wilson)

* What song will they play at your funeral?
Ouija Board, Ouija Board (Morrissey)

* How does the world see you?
He Knows I'd Love To See Him (Morrissey)

* Will you have a happy life?
Right Through You (Alanis Morisette)

* What do your friends really think of you?
Damian (Greta Gertler)

* Do people secretly lust after you?
Criminal (Fiona Apple)

* How can I make myself happy?
Crucify (Tori Amos)

* What should you do with your life?
Ice (Sarah McLachlan)

* Will you ever have children?
Not the Doctor (Alanis Morisette)

Hmmm, ja detta var ju underhållande och lite skrämmande. Jag misstänker att Winamp driver med mig. Jag måste säga att den där slump-funktionen verkar lite suspekt. Efter att ha läst in alla låtar har jag 732 st titlar, och ändå så dyker sex (6) artister upp två gånger, och en låt dyker till och med upp två gånger. Många av titlarna var riktigt träffande, måste jag säga. Inte i så positiv bemärkelse dock... :)

Alla älskar konspirationer

Thursday, December 07, 2006

Ett inte helt ny men ändå intressant blogg-debatt. Utgångspunkten är ett blogginlägg från en Michael Blowhard där han hävdar att den förlagsvärlden är en enda stor sammansvärjning och att det finns ett stort gap mellan vad de lyfter fram som meningsfull läsning och vad dessa individer själva, som han personligen känner, njuter av att läsa. Två av hans favorit-hatobjekt är Toni Morrison och Salman Rushdie. Han ifrågasätter också varför t.ex. dessa fått nobelpriset.

Som ett svar på detta kan man läsa Felix Salmons inlägg, där han argumenterar för t.ex. ovan nämnda författares bestående kvalitet, till skillnad från bästsäljares mer omedelbara men kortvariga dragningskraft. Har jämför genom att studera Amazons säljranking av Salman Rushdies Midnight Children och Toni Morrisons Beloved (samt ett antal andra böcker som faller under kategorin "litterära romaner", vilket jag tolkar som en omskrivning av kvalitetslitteratur) och jämför säljrankningen med bästsäljaren för det året som respektive bok gav ut. Han kan då konstatera att säljrankningen för bästsäljarna må vara hög just när de ges ut, men faller snabbt, medan böcker av författare som Salman Rushdie, Toni Morrison och t.ex. Gabriel García Márquez fortfarande säljer bra.

Så vad är då min syn på detta? Är debatten om huruvida kvalitet säljer för evigt avgjord? Nja, man kunde ju önska det. Till att börja med så har ju Michael Blowhard en viss poäng när han menar att människor i förlagsvärlden hycklar när man lyfter fram en viss produkt som kvalitet och meningsfull, men sedan privat föredrar helt annat typ av litteratur. Jag tror absolut inte att det gäller alla, men säkert finns det en och annan som försöker framställa sig som mer beläst och sofistikerad än vad de är. Som en anekdot kan jag berätta att när jag läste Modern Litteraturhistoria i Lund så fick vi höra om något tidigare år när några studenter hade gjort en enkät-undersökning bland lärarna kring deras egen litteraturläsning. De fick kryssa i böcker från en lång lista. I listan hade det "råkat" smyga sig in böcker som inte fanns, men det verkade inte störa somliga av lärarna, som ändå sade sig ha läst dessa böcker!

Sedan kan man ju hävda att förläggarna inte måste gilla allt de säljer. De har ett uppdrag att publicera böcker som de tror kommer sälja, och om de ser en stor försäljningspotential i en författare, oavsett om författaren heter John Grisham eller Toni Morrison, så är det väl inget fel i det?

Sedan kommer vi till Felix Salmons "bevis för att kvalitet säljer", nämligen rankningen. Det känns övertygande, men jag blir också lite misstänksam. Det är lätt att låta sig övertygas av siffror. Jag tvivlar inte på siffrorna i sig är rätt, men det betyder inte automatiskt att jämförelsen är gjord på ett korrekt sätt. Rankningen säger ju faktiskt ingenting om läsupplevelsen för den enskilde läsaren, om läsaren uppskattade den "litterära romanen" mer eller mindre än bästsäljaren.

Och om man tar Michael Blowhards synpunkt så skulle man ju kunna häva att eftersom inte ens de i förlagsbranschen vågar stå för vad de tycker om en bok som anses "finkultur", hur ska vi vanliga läsare då kunna stå för det? Vi kanske luras att köpa böcker som vi inte vill ha. Fast detta sista känns ganska långsökt, i alla fall om man beaktar de stora skillnader i försäljningssiffror som Felix Salmon redovisar.

Avslutningsvis så är det ju inte heller så att all litteratur som har bra försäljningssiffror under lång tid nödvändigtvis faller under kategorin finkultur eller litterära romaner. Det är ju inte så svårt att hitta exempel på motsatsen - Astrid Lindgren ligger t.ex. nära till hands.

Angående de kritiserade författarna, Toni Morrison och Salman Rushdie, så får jag erkänna att jag inte har läst någon av dem. Men jag vill definitivt göra det, för att bilda mig en egen uppfattning.

2007 TBR Challenge

Wednesday, December 06, 2006

Jag har precis antagit en utmaning - 2007 TBR Challenge. TBR står för To Be Read, d.v.s. böcker som jag planerar att läsa. Det fungerar så att man väljer 12 böcker som man länge har velat läsa och skriver upp på en lista. Sedan ska man läsa läsa 1 bok i månaden från denna lista. Om man håller det så har man alltså senast den 31 december 2007 läst alla böckerna från listan.

Jag har pinsamt många ännu olästa böcker i min bokhylla, tillräckligt många för att sysselsätta mig under lång tid framöver. Utmaningen ligger i att uppmärksamma böcker som har stått länge på hyllan men som man inte har kommit sig för att läsa av olika anledningar. På så sätt kanske det inte känns lika viktigt heller att köpa nya böcker. (Fast hoppas inte för mycket på det...)

Jag listar böckerna i navigeringsfältet och bockar av dem efter hand som jag läser dem.

Ny cool sida!

Tuesday, December 05, 2006

Se 30 sekunders filmparodier med kaniner i huvudrollerna! Jag rekommenderar t.ex. Brokeback Mountain, Office Space, Pulp Fiction och Scream. Roligt. Fast man kanske inte ska se för många i rad...

One should never trust a woman who tells one her real age...

En person på en fest nyligen skulle gissa min ålder och placerade mig på åttiotalet! Förutom alla negativa associationer med åttiotalet så kändes det onekligen lite smickrande (om inte annat med tanke på att jag snart fyller år igen). Jag kan inte låta bli att undra om det är därför jag inte får jobb - att jag ser för ung och oerfaren ut...

Matförgiftad...

Sunday, December 03, 2006

Blä. Tillbringade natten på soffan (kombinationen illamående + loftsäng + stege kändes inget bra). Eländig dag. Innan fyra på eftermiddagen gjorde jag inte många knop och lyckades bara få i mig en banan och ett halv glas oboy.