Återvinn dina böcker!

Tuesday, October 24, 2006

Jag har hittat en superbra sajt - www.bookmooch.com. Det är en bokbytarsajt som för en gångs skull är internationell, inte bara för de som bor i USA. Det går till såhär: Man registrerar sig, en väldigt enkel process, och sen lägger man upp de böcker man vill ge bort. (Det går bra med alla möjliga språk, både svenskspråkiga, engelskspråkiga eller vad nu boken skulle råka vara skriven på för språk.) För varje bok man lägger upp i sitt "Inventory" (sin bokhylla, så att säga) så får man 1/10 poäng. När man sedan har samlat ihop lite poäng kan man använda det för att få böcker från andra. Man kan lägga upp en "Wishlist", dvs en önskelista. Det är de böcker man vill att andra ska skicka till en. Så fort en bok från ens önskelista blir tillgänglig, skickas ett meddelande om detta till alla som har önskat boken, så att man kan begära att personen ska skicka boken just till dig. (Här gäller först till kvarn...)

Om man vill ha en bok från någon i samma land kostar det 1 poäng, och motsvarande om man ger bort en bok till någon i samma land så får man 1 poäng. Skickar man en bok till någon utomlands så får man 3 poäng, medans det bara kostar en 2 poäng att få en bok från utlandet. Jag tycker detta känns som ett kanonbra sätt att få motivation att rensa i sin överfulla bokhylla, och så att andra kan få glädje av ens böcker, och så får jag nya fräscha böcker tillbaka. Man måste ju faktiskt inte köpa nytt hela tiden - länge leve återvinning!

Intervju

Har varit på anställningsintervju. En andra intervju, dvs jag har gått vidare från den första sållningen. Har varit på väldigt många anställningsintervjuer på sistone - och det är ju såklart väldigt positivt - men just den här kändes extra bra. Dessutom har jag om ungefär två veckor ett möte med arbetsförmedlingen, vilket gör att motivationen att hitta ett jobb innan dess ökar exponentiellt för varje dag som går. Jag vill inte bli skickad på någon meningslös kurs eller sättas i någon aktivitet... Jag söker redan jobb för fullt och det känns som att det är nära nu. Så jag hoppas att jag kan får vara "ifred" ett litet tag till, så kommer det fixa sig.

Några kanon-citat!

Tuesday, October 17, 2006

"Frisbeetarianism is the belief that when you die, your soul goes up on the roof and gets stuck."
-- George Carlin

"The only thing to do with good advice is pass it on. It is never any use to oneself."
-- Oscar Wilde

"We live in an age when pizza gets to your home before the police."
-- Jeff Marder

"Someone's boring me. I think it's me."
-- Dylan Thomas

"The right to be heard does not automatically include the right to be taken seriously."
-- Hubert H. Humphrey

Rosa bandet

Sunday, October 15, 2006

Ni har väl sett Rosa Bandet kampanjen, till förmån för bröstcancer-forskningen. Jag köpte ett band i veckan och satte det stolt på min jacka. Dagen efter tittade jag lite på den minimala broschyren som följer med bandet. Man får en komprimerad "Bröstskola", instruktioner för hur man kan kolla sina egna bröst och upptäcka eventuella knölar i tid. Sedan står det också lite om Carin Rodebjer, som har designat Rosa Bandet. Jag skrattade till när jag såg det där och undrade för mig själv hur svårt det kunde vara att designa ett band - är de inte likadana allihopa? Exakt vilken aspekt av bandet hon hade designat - vinkeln på band-kanten kanske?! Läste vidare i den lilla broschyren. Inspirerad av trasmattor, hmmm... Kollade jag lite mer noggrant på mitt band igen. Aha - jag hade ju vänt det bak-och-fram!

Så veckans tips är att köpa ett Rosa band, och att sätta det på lämpligt ytterplagg, rättvänt. :) Det är riktigt fint. Och passa på att läs om Bröstskolan också.

http://kampanjer.cancerfonden.se/Templates/StartPage.aspx?id=2564

Hemkomsten

Wednesday, October 11, 2006



Jag har varit i Stockholm och är nu hemma på fast mark igen. :) Jag tror även att Stockholm överlevde. Passade på när jag var där att se Hemkomsten av Harold Pinter på Stockholms Stadsteater. Det var mycket intressant.

Jag är nog helt fel person att försöka tolka detta drama, och egentligen är man kanske fel ute så fort man försöker formulera någonting, att man låser fast positionerna i denna otroligt oförutsägbara pjäs. Men några förvirrade tankar har jag ju trots allt.

En äldre man, Max, bor med sin bror Sam och två av sina söner, Joe och Lenny. Fadern är tyrannisk mot alla i sin omgivning. Sam är chaufför, mycket stolt över det faktum att han är den som alla kunderna föredrar. Den yngsta sonen boxar. Lennys yrke är oklart, eller jag uppfattade det inte i alla fall. Mot slutet pratar han om "sitt distrikt", vilket skulle kunna syfta på att han är polis men kanske lika gärna hallick. Den älskade modern är död, troligtvis sedan många år. Det verkar vara ett mycket slutet sällskap, det är inte många människor eller intryck som släpps in utifrån.

Mitt i natten dyker den äldste sonen Teddy upp med sin fru Ruth. Teddy är lite av en outsider, han har lämnat hemmet för flera år sedan och har gift sig och har tre barn, vilket ingen i familjen känner till. Han är också doktor i filosofi, vilket han får utstå en del elakheter för, en del tveksamt beröm, och Lenny verkar vilja ställa honom till svars på något sätt.

Att Ruth nu introduceras till familjen kan kanske ses lite grand som att bryta en bubbla, efter många år kommer en kvinna in i detta sammanhang igen. Men hon visar att hon inte bara tänker låta sig utnyttjas utan hon tänker minsann vara med och sätta villkoren. Hennes man Teddy däremot verkar inte vilja vare sig komma tillbaka in i bubblan eller kämpa för att hon ska följa med honom hem/ut igen.

Det känns tydligt att det handlar om makt och maktspel och hur det skiftar, vem som har övertaget.

Mot slutet av andra akten har vi att göra med en ren affärsuppgörelse och nu blir dialogen helt känslokall så pass att det blir absurt och komiskt.

Känslan jag fick av pjäsen och som växte sig allt starkare mot slutet, var att man inte ska se dessa rollkaraktärer som personer utan mer som symboler eller som brickor i ett spel. Vilket också tycks stämma mycket väl överens med det regissören Tommy Berggren själv säger i artikeln här.

Innehåll eller stil?

Sunday, October 01, 2006

Ja, det här med bloggande var ju väldigt spännande. Mycket att sätta sig in i. "Vilken template ska man man använda, hmmm.... är jag minimalistisk eller färgglad egentligen. Äsch det var ju ingen av dem som passade, hur anpassar man sin template egentligen?"

Till slut hittar man en som är okej rent stil-mässigt, men inte vill man väl ha de färgerna?! Testar att modifiera färgerna i stilmallen, men det ser ju så konstigt ut. Inser till slut efter lite rotande i css-koden att den använder bilder, och vill jag förändra färgschemat i stilmallen, så måste jag även göra egna bilder. Ugh. Tillbaka till minimalist-stilen så länge. Testar flera olika bildredigerings-verktyg, men ingen gör det jag vill (eller så fattar jag bara inte...) "Hur svårt kan det vara att göra en 14-pixels-bred gif-bild, eventuellt med en gradient om man ska snofsa till det lite, men absolut inget krav. Hmmmpf."


Och sen måste man ju fundera på hur strukturen ska vara, testar lite med att lägga upp en lista med de böcker jag har läst under året, tja det kanske kan funka. Listan börjar bli rätt lång, kanske bäst att lägga den i en listbox.

Allt som allt har jag nu en genomtänkt och bra struktur och på sikt kanske en bra färgskala - på mina två poster. Way to go... ;)

Dag 1

Invigning av min blogg. Weehee! Nu har jag skrivit min första post i alla fall. Så börjar jag inte med "ett blankt papper" imorgon... :)