Istället för jobb, förvirring...

Wednesday, November 22, 2006

Idag har jag varit på intervju, den 19:e i ordningen sedan mitten på augusti. Det är ju kul att bli kallad på intervju, så jag måste ju göra någonting rätt. Men det känns helt otroligt att man kan gå på så många intervjuer utan att få napp. Det är dock tydligt att det inte bara är mig det beror på, det visar dagens intervju om inte annat. Den som förstår sig på IT-branschen får gärna höra av sig till undertecknad...

Företaget X har ett stort behov av folk som har vissa speciella kompetenser. För att täcka detta behov tar man in ett större antal konsulter, bl.a. från konsultföretaget Y. I ett av Y:s projekt på företaget X behövs det mer konsulter, men alla Y:s konsulter som har denna kompetens är redan ute i uppdrag. Så man kontaktar via sitt nätverk konsultföretaget Z för att se om de har en person med rätt kompetens som kan ta detta uppdrag.

Det är här jag kommer in i bilden. Konsultföretaget Z intervjuar intressanta kandidater med relevant kompetens, däribland mig. Referenspersoner kontaktas, konsultprofilmallar ifylls och allting verkar väldigt positivt. Z kontaktar därför konsultföretaget Y. Säljaren på konsultföretag Y kallar glad kandidat Helena på intervju. Uppdraget presenteras och det konstateras att jag är en bra kandidat rent kompetensmässigt.

Men jag och representant från Z får ändå beskedet att det bland konsulterna på konsultföretag Y finns ett stort motstånd mot att ta in underkonsulter för att täcka upp ett behov. De behöver fler folk, konsultgruppen från Y behöver utökas med en person. Men konsulterna i denna grupp vill helst jobba med andra från Y. Så eftersom jag så att säga har fel hatt på mig, så får jag antagligen inte jobbet.

Vän av ordning undrar, visste de inte det från början?? Om man bara vill ha Y-anställda, varför kontakta Z? För konsultföretag Y tar en intervju kanske bara 1 timme i anspråk, men för mig och för konsultföretag Z ligger många timmars jobb bakom detta. Varför kallar man på intervju så lättvindigt?

(Och dagen efter åker jag till Danmark för en intervju på ett företag i Naerum, ca 30 min bussresa från Köpenhamn. Väl på plats i Köpenhamn och framme vid busshållplatsen som ska ta mig till Naerum, så ringer de mig från företaget och ställer in intervjun pga intervjuaren inte kan komma.)

Kökslista

Monday, November 13, 2006

Har lånat även denna lista av Melinda

Tre saker som jag alltid har i kylen: grönsaker (oftast mer än jag orkar/hinner äta upp, så jag får slänga dem), juice i någon form, mjölk (till min latte)

Tre saker jag alltid har i frysen: bär, glass, ärtor (de tar aldrig slut...)

Tre saker jag alltid har i skafferiet: pasta, Findus köttfärssås (bra att ha som reserv när man är hungrig och fantasilös), te

Tre kryddor jag alltid har hemma: svartpeppar, chilipulver, salt (fast ärligt talat har jag nog de flesta kryddor, kryddhyllan är alltid överfull)

Tre saker jag använder varje dag: bänkdiskmaskinen, gasspisen, någon form av gryta

Mina tre favoritgrejor i köket: stora höga och tjocka glas för en STOOOR latte eller kopp te, mixer, espressomaskin

Tre saker som inte får komma in i mitt kök: kommer inte på någonting, skadedjur får gärna hålla sig borta, men annars vet jag inte...

Tre saker som jag skulle vilja ha i mitt kök: en egen kock! och en råsaftcentrifug och färska kryddor

Anders Borgs förslag om a-kassan

Anders Borg har föreslagit att arbetslösa som inte söker arbete ska kunna straffas med att bli av med en dagpenning. Detta har väckt stort debatt. Själv är jag arbetslös - och i högsta grad arbetssökande - och har givetvis lite tankar kring detta, varav de flesta säkert har formulerats av andra på andra bloggar.

Till att börja med tycker jag att det är rimligt att ställa krav på arbetssökande - och andra. Varför är vi i Sverige rädda för att ställa krav, egentligen? Ingen vill väl att arbetslösa ska gå hemma och INTE söka jobb, eller att de jobbar svart och sedan får a-kassa? Då kanske det gäller någonting annat, kanske om var går gränsen för att ha sökt tillräkligt många arbeten. Eller man är rädd att arbetsförmedlingen ska sätta dit en på oschyssta grunder. Det sistnämnda går inte direkt att påverka, och det gäller ju även som reglerna är nu.

Men vad gäller den första frågan så har jag funderat en del kring det. Var går gränsen för att "söka arbete", hur många jobb måste man söka för att uppfylla kravet? Det finns ju olika antal "rimliga" jobb att söka beroende på utbildning, arbetslivserfarenhet, ålder etc. Jag hoppas att man i de här fallen kommer ta hänsyn till sådana faktorer, att man gör en bedömning från fall till fall av vad som är rimligt. Man kan ju inte tvinga folk att söka ett visst antal jobb per månad, och sedan spelar det ingen roll om du är civilingenjör, truckförare, präst eller arkeolog, där arbetsmarknaderna med stor säkerhet ser väldigt annorlunda ut. Det finns ju ingen mening med att söka jobb som man ändå inte har någon chans att få, bara för att komma upp i en viss kvot.

Sedan så har ju flera noterat, bl.a. SvD det faktum att straffet idag för att inte söka jobb är att bli helt utesluten ur a-kassan, men eftersom det uppleves som alldeles för hårt, så tillämpas det inte alls. Då är det ju bättre att ha ett straff som är på en rimlig nivå.

Musik-kompis :)

Gjorde ett test till - ok, är lite uttråkad, eller så är det bara att jag inte gör det jag borde göra - som var lite intressant. Vilken artist som delar min musiksmak. Och svaret är:

The Cure Shares Your Taste in Music


See their whole playlist here (iTunes required)

Famous last words!

Mer fåniga/roliga tester. Jag tror någon försöker påstå att jag är för snäll och godtrogen. Pff. Så... tarvligt av dem. Men i alla fall:

Your Famous Last Words Will Be:

"Nice doggy."

Min stad?!

You Belong in London

A little old fashioned, and a little modern.
A little traditional, and a little bit punk rock.
A unique woman like you needs a city that offers everything.
No wonder you and London will get along so well.


Min stad är tydligen London, vilket känns helt rätt, även om jag inte har varit där än. Så jag hoppas bara jag får möjlighet att åka dit en dag. (Ibland tror jag att jag är den enda i min generation som inte varit i London, det är naturligtvis inte sant, men så känns det ändå...) Å andra sidan har jag faktiskt varit i Rom, och det var helt underbart. Jag minns att man skulle kasta en peng i Fontana di Trevi så skulle man komma tillbaka till Rom. Tja, om man kastar en krona på Ryanair så kommer man kanske till London... ;)

Ett kul formulär

Jag hittade denna lista på Melindas blogg, tyckte det var kul och tänkte svara på den själv. Svaren på frågorna kommer endast i form av bilder. Man ska svara på dessa frågor genom att publicera den första bilden som Googles bildsökning genererar när du söker på svaret:

1. Din ålder på din nästa födelsedag


2. Din favoritfärg


3. Ditt mellannamn


4. Den senaste maträtten du åt


5. Din ovana


6. Din favoritfrukt/grönsak


7. Ditt favoritdjur


8. Staden du bor i


9. Den mest användbara saken i ditt hem


10. Ditt husdjurs namn


11. Ditt senaste köp


12. Något som gör dig glad


13. Ditt förnamn


14. Ditt efternamn