Recension av Red Mercury Blues - Reggie Nadelson

Tuesday, January 13, 2009

Anledning till att läsa boken


Den första boken i serien som jag läste var När jorden rämnar, vilket är den femte boken i serien om detektiv Artie Cohen. Jag fick den som ett erbjudande i något sammanhang där jag fick välj mellan olika böcker på Pocketogram. Jag gillade denna bok väldigt mycket och bestämde mig då för att läsa serien från början. Serien utspelar sig i New York och bland annat då i Brooklyn, och att jag nyss besökt New York och bott i Brooklyn kan ha påverkat min upplevelse till viss del. Författaren är även dokumentärfilmare och det märks genom att miljöbeskrivningarna är helt otroliga.

Sammandrag av handlingen


Boken handlar om den rysk-judiske detektive Artie Cohen som lämnade Ryssland för tjugo år sedan och aldrig har sett tillbaka. Han har gjort sitt bästa för att blir en äkta Amerikan och glömma det som hänt och han har undvikit att träffa sina ryska släktingar i New York. Cohen är polis men på tillfällig tjänstledighet. Så plötsligt dras han in i ett fall där han inte längre kan blunda för sitt förflutna. En fd KGB agent, General Gennadi Ustinov, skjuts till döds i en talk show i TV. Ustinov var Cohens fars närmaste vän och de arbetade tillsammans på KGB. Cohen känner att han måste lösa det här fallet, dels för sin skuld till sin far, dels för att han själv också kan vara i fara. Cohen kontaktar alla som var gäster i tv-programmet, en av dessa är Lily, som han senare inleder ett förhållande med.

Det finns flera tänkbara motiv till mordet, Ustinov skulle inom kort publicera en bok som avslöjade tiden på KGB, och det har försvunnit sidor från denna bok, sidor som kanske är värda att döda för. I sina undersökningar börjar Cohen också nysta upp en smuggelhärva - smuggling av radioaktivt material från fd sovjetländerna till USA. Ryska maffian är inblandad. Samtidigt befinner sig Cohen i allt större och större fara, han är jagad av olika män, hans bäste vän Ricky blir när han är i Cohens lägenhet misshandlad och hamnar i koma. Och Cohen vet att han för att lösa detta fall kommer bli tvungen att åka tillbaka till Moskva.

Omdöme och betyg


Jag hade rejält svårt att hänga med i handlingen i den här boken. Jag läste klart den för ca en vecka sedan och har redan stora problem att redogöra för delar av intrigen. Det är så många personer inblandade, och många av dem gör aldrig något större intryck utan förekommer bara som hot i någon mening. En hel del i boken verkar onödigt tillkrånglat. Till exempel är det en stor grej att Cohen är på tjänstledighet, det är många samtal där Cohens chef vill att han ska komma tillbaka till sin tjänst för att utreda detta fall, men han vägrar utan utövar istället sin egen privatspaning. Det blev aldrig tillräckligt förklarat varför han inte lika gärna kunde gå tillbaka till tjänsten, utredningen var väl lika farlig för honom oavsett. Man hade nog också kunnat göra sig av med en eller ett par av skurkarna i boken utan att gå miste om för mycket.

Den stora behållningen av boken blir nog som jag nämnde i början, just miljöbeskrivningarna. Cohens har ett komplext förhållande till Moder Ryssland, och detta blir ännu mer tydligt när han återkommer till Moskva i sista delen av boken. Denna skildring tyckte jag hörde till de intressantare.

Hade jag bara läst denna bok i serien så hade jag nog inte fortsatt med bok nummer 2. Som det är nu, eftersom jag har läst bok nummer 5 och gillade den skarpt, så kan jag tycka att det ändå är värt det, att läsa serien från början för att se hur huvudpersonen utvecklas.

Betyg: 3- av 5.

Citat eller referat från sidan 69:


Jag hittade för ett tag sedan ett test som handlar om hur man ska välja sin nästa bok. Sedan dess försöker jag citera sidan 69 i de böcker jag recenserar (det är inte alltid jag kommer ihåg innan jag lämnat tillbaka boken eller så, men för det mesta).

I det här fallet så har vi huvudpersonen, Artie Cohen, som funderar kring de ledtrådar han har hittills. Philip Frye är han som är ansvarig för att publicera Ustinovs bok. Crowe är en av de som var med i den talk show där generalen blev skjuten. Sverdloff är en ryss som hjälpte Cohen efter att han blivit attackerad och skuren i ansiktet. Sonny är Cohens chef.

"I figured I was maybe onto something, and when I began trying to get at Philip Frye I was convinced. After I left Crowe, I spent the rest of the day trying to track Frye down; Frye was coy. At his office his secretary said he was out, at a meeting, gone home, whatever.
Still zonked out from the cuts on my face and the growing reality of Gennadi's death, I went home, but the Frye thing bugged me. It bugged me when I called the Chelsea later and heard Crowe left town, so did the fact Ustinov has locked up Sverdloff once. The man in glasses at the café in Brighton Beach bothered the shit out of me. Hew knew my name. I figured he had to be connected to the creep who cut me, who maybe also shot Ustinov. Sonny was unavailable and it was my fault. I didn't know how to get help. I was out of the loop.
The vacuum cleaner was propped against the wall and I climbed off the sofa, uncoiled the cord and plugged it in; it roared into life like a fighter plane.The place was a mess."

Veckans citat - Quote of the week

Monday, January 05, 2009

Jag vet inte varför, jag tyckte bara detta var så roligt!

I don't know why, for some reason I just found this very funny!

I hated the countryside. I hated the investment of some clod of earth with Tolstoyan meaning. Put two birch trees together and you'll find a Russian near by weeping, they used to say.

-- Reggie Nadelson, Red Mercury Blues, page 337

Mini-ändring i min läsutmaning - Small change in my TBR Challenge

Sunday, January 04, 2009

Eftersom jag nyligen har flyttat har jag ingen ordning på mina böcker, jag har packat upp så många som jag får plats med i bokhyllorna (3 st) och i hyllorna i garderoberna, och jag letar fortfarande i flyttkartongerna efter böcker som jag vet jag ska ha... jag kan inte säga att jag har stenkoll på alla titlar jag har just nu.

After my recent move, my books are totally disorganized, I've unpacked as many books as I can squeeze into the 3 book shelves and on my shelves in the closets, but I'm still occasionally searching for books I know I should have... I cannot say I know for certain all titles I have right now...

Jag upptäckte nyss att en av mina alternativa böcker i läsutmaningen inte fanns i min hylla, däremot en annan av samma författare. Jag hade skrivit upp Company Man av Joseph Finder, men den jag hade var No Hiding Place. Jag tillät mig att göra denna ändring, men sen när jag googlade på författaren, så visade det sig att det är samma bok! Den är utgiven under titeln Company Man i USA, och under titeln No Hiding Place i Storbritannien. Enligt denne recensent på Amazon så är det inte helt ovanligt att man gör så.

I just discovered that one of my alternative books in the reading challenge wasn't on my shelf, but I had another one by the same author. I had listed Company Man by Joseph Finder, but the one I found was No Hiding Place. I allowed myself to make this small change in the list, but when I googled the author, it turned out to be the same book! It's published in USA under the title Company Man, and in UK under the title No Hiding Place. According to this reviewer on Amazon, that is a common practice.

Veckans citat - Quote of the Week

Detta stämmer så himla bra på mig också, det känns så just nu i alla fall!

På Svenska:

"I have lost all sense of home, having moved about so much. It means to me now — only that place where the books are kept."


In English:
"I have lost all sense of home, having moved about so much. It means to me now — only that place where the books are kept."


-- John Steinbeck, novelist, Nobel laureate (1902-1968)

Sammanfattning av min läsning 2008

Saturday, January 03, 2009

2008 var inget toppenår för mig, av olika anledningar har jag inte haft ork, lust eller tid att läsa så mycket som jag egentligen vill. Jag hade ett mål att läsa över 30 böcker för 2008, vilket jag inte kom upp i. Men jag är på ett sätt ändå rätt nöjd, de böcker jag har läst har varit bra (det lägsta betyget jag givit är 5/10) och jag har hittat en hel del nya författare som jag är nyfiken på att läsa mer av!

Vad gäller min utmaning att läsa från en förutbestämd lista på 12 böcker som jag haft mer än 6 månader (TBR Challenge 2008), så hann jag läsa 6 av dem. Det är så svårt att bestämma i förväg vilka böcker man vill läsa, vilka man är på humör för! Sedan så kom det som sagt en flytt emellan, böcker packades ner i lådor vilket gjorde det väldigt mycket svårare att hitta dem, än mindre läsa dem! Jag läste en hel del andra av mina "äldre böcker", det är absolut inte så att jag bara köper nytt. Så jag får vara lite halvnöjd där också, men jag vill definitivt klara av fler av de böcker som är med i min utmaning för 2009 - helst alla såklart!




Topp 10 favoritböcker 2008

  1. Black Swan Green av David Mitchell

  2. Notes from an exhibition av Patrick Gale

  3. The Time Traveler's Wife av Audrey Niffenegger

  4. Year of Wonders av Geraldine Brooks

  5. Snow Flower and the Secret Fan av Lisa See

  6. Lasermannen av Gellert Tamas

  7. Resistance av Owen Sheers

  8. Family History av Barbara Delinsky

  9. Men are from Mars, Women are from Venus av John Gray

  10. Man and Boy av Tony Parsons



Sämsta böckerna 2008
~ På vinst och förlust av David Nicholls
~ Intensity av Dean Koontz

Trend för 2008
Totalt antal böcker lästa ~ 23
Totalt antal påbörjade men ej avslutade ~ 2 (som nog avslutas i år)
Totalt antal författare lästa ~ 21
Totalt antal för mig nya författare ~ 18
Totalt antal böcker på engelska ~ 16
Totalt antal låneböcker ~ 4
Totalt antal böcker jag införskaffat i år ~ 7
Totalt antal böcker jag haft sedan innan ~ 12

Antal lästa författare grupperat på kön
Totalt antal kvinnliga författare ~ 12
Totalt antal manliga författare ~ 11

Antal lästa böcker grupperat på genre
Romaner ~ 14
Deckare/mysterie ~ 8
Fakta ~ 1
Personlig utveckling ~ 1
(Glenkill klassar jag både som deckare och roman!)

För mig nya författare jag gärna återkommer till

  • David Mitchell

  • Owen Sheers

  • Patrick Gale

  • Tony Parsons

  • Audrey Nifenegger

  • Barbara Delinsky

  • Lisa See

  • Geraldine Brooks

  • Elizabeth Kostova

  • Gregory Macguire

  • Gellert Tamas

  • Reggie Nadelson

  • Leonie Swann

  • John Gray



Författare jag läst innan och återkommit till i år

  • Henning Mankell

  • Sue Grafton

  • Janet Evanovich



Avslutade böcker från TBR 2008 Challenge

  1. A is for Alibi av Sue Grafton

  2. Black Swan Green av David Mitchell

  3. Hundarna i Riga av Henning Mankell

  4. Lasermannen av Gellert Tamas

  5. Snow Flower and the Secret Fan av Lisa See

  6. Time Traveler's Wife av Audrey Niffenegger



Antal lästa böcker grupperat på betyg

4 betyg 10/i en klass för sig
5 betyg 9/fantastisk
3 betyg 8/riktigt bra
3 betyg 7/riktigt bra
7 betyg 6/bra
1 betyg 5/bra
0 betyg 4/undermålig
0 betyg 3/undermålig
0 betyg 2/riktigt dålig
0 betyg 1/riktigt dålig

Mål för 2008
~ Att läsa alla böckerna i TBR Challenge 2009
~ Att läsa fler böcker än 2008, mellan 30 och 35.
~ Att sälja fler böcker på Malmös längsta bokbord.

Nystart # 3(?) - New start for blog

Min dator var trasig och min hund åt modemet och allt det där. Och så kom det lite uppbrott och flytt emellan. Min stackars blogg, men nu ska den återupplivas igen, hade jag tänkt!


My computer was broken and my dog ate the modem and all that. Oh, then there was a little breaking-up and a move also. My poor blog, but it's time to revive it now.