Veckans citat

Monday, June 25, 2007

"The true secret of giving advice is, after you have honestly given it, to be perfectly indifferent whether it is taken or not, and never persist in trying to set people right."

-- Hannah Whitall Smith

Recension av Dockmakaren - Michael Connelly

Saturday, June 23, 2007



Anledning till att läsa boken:
Jag fick den av pojkvännen i julklapp och han gav några fina vinkar om huruvida jag hade tänkt läsa den snart... ;-)

Sammandrag av handlingen:
Detta är tredje boken i Harry Bosch-serien. För fyra år sedan jagade Bosch en seriemördare, en man som strypte och våldtog prostituerade och sedan sminkade upp dem i grälla färger. Mördaren fick namnet "Dockmakaren". Bosch sköt en man, Norman Church, som polisen senare konstaterade var denne seriemördare. Men änkan till Norman hävdar att hennes man var oskyldig och nu fyra år senare, stämmer hon honom för att ha kränkt Normans konstitutionella rättigheter. Bosch är säker på att han hittade rätt man, men samma dag som rättegången börjar så hittar man liket av en annan prostituerad. Mördaren har använt samma tillvägagångssätt som Church och kvinnan är uppsminkad på samma sätt. Men hon har blivit mördad efter att Church dog...

Omdöme och betyg:
Jag tyckte att det tog rätt lång tid för den här boken att verkligen ta fart men när den gjorde det så blev den riktigt intressant. Det är ett rättegångsdrama och mord-mysterium i ett. De båda handlingarna vävs samman på ett rätt så skickligt sätt. Personbeskrivningarna är bättre än de brukar vara i deckare. Harrys munhuggande med åklagaren Honey Chandler ute på trappan i pauserna i rättegången är underhållande. Handlingen är på det hela taget engagerande. Jag har bara läst en annan i Harry Bosch serien än så länge, den första, Svart eko. Jag tycker att denna var bättre. 4-.

Ett citat eller referat från sidan 69:
På denna sida utspelas en rättegångsscen. Åklagaren förhör Lloyd, som var inblandad i och troligtvis ansvarig för utredningen av den mord som man senare fann att Norman Church var ansvarig för. I specifikt detta stycke försöker åklagaren med sin frågeställning påvisa att den profil utredningsgrupen tagit fram för mördaren inte stämde in på Norman Church. Om jag stod i bokhandeln och valde mellan flera böcker och skulle välja enbart med utgångspunkt från denna sida, så hade det nog blivit en annan bok, ärligt talat. Men så hade som sagt boken inte riktigt kommit igång här heller...

Miss Scatterbrain

Min midsommar skulle firas på två ställen och jag fick själv transportera mig med bil till dessa för mig helt okända platser i Skåne, den ena utanför Tommelilla och den andra utanför Genarp. Inte lätt för en storstadstjej utan speciellt bra lokalsinne och som aldrig kör bil själv numera. Organisationsförmåga och tidsoptimering är andra egenskaper som hade kommit väl till pass. Tja, men varför inte utmana sig själv på alla områden samtidigt.

Men först skulle det handlas. Man kan ju inte komma till en midsommarfest utan blommor. Mobilia lät som en bra idé på midsommarafton. Och var det inte nödvändigt att tvätta en maskin tvätt innan jag körde? Pust. Ute i bilen, minst en och en halv timme efter plan. Såklart att bilen behöver tankas också. Gaaaaahh - var är plånboken?? Min handväska är som ett svart hål, det bara försvinner saker i den, fast man är säker på att man lagt ner det där. Men nu var plånboken verkligen borta. Panik. Kör hem från macken och kollar i lägenheten, kollar handväskan igen. Puts väck. Inser plötsligt när hjärnverksamheten återupptagits att den ligger i min cykelkorg (efter min cykeltur till Mobilia). Hur lyckas jag? Är det bara jag som gör sådana saker?!?

Jag kom till slut fram, till både fest nr 1 och och senare nr 2. Och hade mycket trevligt dessutom. Men det kändes som att igår var en sådan dag när jag kanske borde stannat i soffan. Jag tror att jag hade hittat dit i alla fall! Kanske till och med utan att tappa bort någonting på vägen.

Alla världens flaggor

Tuesday, June 19, 2007

Ett intressant projekt: Alla världens flaggor - grupperat på användningen av färg i flaggorna! Varje lands flagga motsvaras av en pie chart (ett cirkeldiagram) och varje färgsektor i cirkeln är proportionelig till hur stor area denna färg upptar på landets flagga. Som t.ex. Sveriges cirkel består av ca 30% gult och resten blått. Bläddrar man nästan längst ner på sidan finns en sammanställning över hela världens flaggor och deras färganvändning.

Se här:
http://www.colourlovers.com/blog/2007/05/28/flags-of-the-world-by-color-usage/

Veckans citat

Monday, June 18, 2007

"You probably wouldn't worry about what people think of you if you could know how seldom they do."

-- Olin Miller

Veckans citat

Monday, June 11, 2007

So many gods, so many creeds,
So many paths that wind and wind,
While just the art of being kind
Is all the sad world needs.

-- Ella Wheeler Wilcox

Recension av An imaginative experience - Mary Wesley

Friday, June 08, 2007




Anledning till att läsa boken:
Jag hittade denna bok på ett antikvariat i Lund för några veckor sedan, läste lite på baksidan och föll. Det som tilltalade mig var dels recensenternas omdömen (en sa t.ex. att författaren får oss att verkligen bry oss om varenda person i boken), dels så var det lite av författarens livshistoria. Hon började inte skriva romaner förrän hon var 70, men då blev hon en av Englands mest älskade författare. Imponerande och inspirerande!

Sammandrag av handlingen:
Boken börjar med ett antal passagerare på väg på ett tåg mot London. Någon drar i handbromsen och stannar tåget? Alla undrar, vad är det som har hänt, är det en olycka? En kvinna springer ut på fältet utanför tåget. Det är hon som har stoppat tåget. Hon springer ut för att rädda ett får som har hamnat på rygg med benen upp i vädret och som inte kan komma på fötter (klövar) igen. Det finns desperation och ångest i hennes ansiktsuttryck.

Sylvester, en av passagerarna på tåget, funderar kring den här kvinnan och vad som kan ligga bakom och grips av en känsla att vilja hjälpa henne. Vi får i boken följa bland annat Sylvester och Julia, som kvinnan heter och deras respektive liv. Julia har förlorat sin före detta man och sin son i en bilolycka. Sylvester har precis blivit lämnad av sin fru. Vi möter också paret Patel i butiken på hörnan, Maurice Benson som utvecklar en alldeles speciell fascination för Julia, Sylvesters före detta sekreterare Rebecca som vägrar sluta organisera hans liv, och Julias mamma Clodagh.

Omdöme och betyg:
Engagerande bok och engagerande personer. Kändes väldigt verklig och insiktsfull, det är sånt här som händer på riktigt i folks liv. Inte speciellt handlingsdriven, men samtidigt lyckas ändå författaren bygga upp en viss spänning. 4+.

Ett citat eller referat från sidan 69:
Julia Piper har, väldigt trött efter en lång promenad utan något speciellt mål, satt sig i en kyrka och råkat somna. Nu har hon precis vaknat, gudstjänsten är slut och det är dags att gå. Problemet är bara att hennes fötter har svullnat så mycket att hon inte kan få på sig skorna, dessutom är hon rädd att prästen tror att hon har suttit och tjuvlyssnat på bikten.

'Perhaps I could help?' The priest was back and standing near her.
'I did not realize it was a Confessional; I can't get my shoes on. I wasn't listening. I'm so sorry. My feet have swollen and will not go into my shoes-'
'No hurry,' he said, 'no hurry at all.' He sat down beside her.
'And I ate a sandwich in here. I'm sorry about that.'
'So you ate a sandwich.'
'And I laughed when that awful man went for the child for picking her nose when the bell-'
'At the Elevation of the Host, m-m-m.'
'Oh, curse these shoes. I must go! So you noticed him.'
'Sit quiet a while.'
'I have sat quiet. I've been here hours. I've slept.'
'No harm in that.'
'There is. I have to work, pay my bills, pull myself together.'
'It looks to me,' said the priest, 'as though you'd "been together" too long.'

Sofia Talvik

Monday, June 04, 2007




När Sofia Talvik spelade på Inkonst för ett litet tag sedan, så var hon jättesnäll och lät mig ta ett kort.

Veckans citat

Sunday, June 03, 2007

När uppförsbackarna känns branta och långa och omvägarna har varit för många. (Även fast man kanske har gått precis den väg man behövde gå.) Eller man har hittat förströelser på vägen som har gjort att man sluppit ta tjuren vid hornen. Eller man känner sig ensam och utstött. Anledningarna kan vara många. Det är nog många som känner sig som Fröken Svår idag...

I den här sången gör hon en elegant vändning i sitt tankesätt. Och det kan ibland göra hela skillnaden. Att försöka ändra på sitt synsätt och se att man faktiskt har vunnit en del på de där omvägarna eller misstagen.

Det är inte lätt, och i vissa situationer är det nästan omöjligt. En ormgrop är en ormgrop, på vilket sätt hjälper det om jag kan ha en positiv inställning? Man behöver få en viss distans innan man kan börja leka med perspektivet.

Jag insåg en sak idag. Det behöver inte vara fel att trösta sig själv på det sätt man väljer. Förströelser eller flykt är inte ett problem i sig. Problemet är om man inte gör någonting annat för att ta itu med situationen. När man väl börjar komma på fötter igen, så kan man ta fram sin lins och börja försöka se på det hela lite annorlunda. Kliv upp på bänken som i Döda poeters sällskap. Man behöver inte godta omvärldens definition av framgång.

Lite förvirrade tankar som var meningen att de skulle leda fram till Veckans citat, dessa strofer. Jag vet inte om det var det här han menade, men alla kan ju lägga in sin egen mening i orden...

Hon sa: "Jag säger vad jag vill, skit samma om nån skräms
om det blir pinsamt för en del, så är det ändå dom som skäms
Jag har gjort fel ibland, jag vet, men ingen mening att ge opp
Jag tror det bor en liten hjälte i varenda liten flopp
Och jag vill hellre bli en sån, så har jag lärt mig det igen
för det finns nåt bra och stort i alla om och alla men

Varje stund, var minut, var sekund
Samma konstiga beslut
Det blir fel, slår bakut, allt går snett
men det tar aldrig riktigt slut"

-- Aldrig slut av Lars Winnerbäck

Vilken bok ska jag välja?

Det finns en kampanj i USA som kallas The Campaign for the American Reader. De skriver om ett test som kallas McLuhan-testet efter Marshall McLuhan. Han rekommenderade att när man tittar på en bok som man funderar på att köpa, ska bläddra till sidan 69 och läsa den sidan. Om man gillar det så kan man köpa boken.

Det ligger någonting i det. Det get definitivt ytterligare en dimension, att inte bara gå på vad det står på baksidan av boken, vad recensenterna skriver eller hur framsidan är formgiven. (Ofta är dessa tre faktorer tillräckliga för att få åtminstone undertecknad att köpa en bok.) Och att läsa från sidan 1 kan ju vara missvisande, vissa böcker börjar ju mitt i handlingen, medans andra har en betydligt långsam inledning, prologer och annat. Ta Sagan om ringen till exempel!

Så i fortsättningen tänkte jag, när jag skriver recensioner här på min blogg, att jag har med ett referat eller ett utdrag eller något, från sidan 69 i den aktuella boken. Nu ska jag bara försöka komma ihåg det också... :)

Mer att läsa om detta test här.