Veckans citat

Monday, July 30, 2007

Jag tyckte detta var sorgligt men vackert på något sätt.

"A woman watches her body uneasily, as though it were an unreliable ally in the battle for love."

-- Leonard Cohen

Jag tycker detta är väldigt fyndigt!

"Det är en sak att de buggade mig, men de kunde åtminstone ha lyssnat
ordentligt på vad jag hade att säga."
-- Hans Blix (om att vara vapeninspektör)

Stickat!

Monday, July 23, 2007


Cardigan knitted for 3 month baby
Originally uploaded by aneleh.

En god vän fick nyligen barn och jag stickade en liten kofta. Den är i babyangora, ett helt underbart mjukt och lent garn som heter Manu, men dock av det dyrare slaget. Koftan är stickad i raglan-modell, och lite speciellt är att den är stickad uppifrån och ner. Man börjar alltså med halsen, delar sedan upp stickningen i 5 delar. Sedan tar man 2 delar och gör ärmar av, och 2 delar blir vänster respektive höger framstycke och en del blir bakstycke.

Nu blev jag nyligen klar med koftan och då var det hög tid att överlämna den till den stolta mamman. Men innan dess fick den ju förevigas. Då jag inte har några barn själv att prova kofta på, fick min älg stå till tjänst. Jag tycker han ser rätt cool ut i den faktiskt!

Veckans citat

Sunday, July 22, 2007

Det har varit lite dåligt både med veckans citat och med annat bloggande här, men jag ska försöka bättra mig. Tänkte börja med att välja ut några flera citat den här gången.

"You must not lose faith in humanity. Humanity is an ocean; if a few drops of the ocean are dirty, the ocean does not become dirty."

-- Mohandas Gandhi

"If you just set out to be liked, you would be prepared to compromise on anything at any time, and you would achieve nothing."

-- Margaret Thatcher

"The only courage that matters is the kind that gets you from one minute to the next."

-- Mignon McLaughlin

Podgora i Kroatien

Friday, July 13, 2007


Podgora boardwalk
Originally uploaded by aneleh.



Jag var på semester en vecka i Kroatien augusti 2006. Jag åkte dit själv på en charterresa arrangerad av Fritidsresor och bodde på hotell Mediterran. Hotellet var ett av de billigaste och det märktes, det var enkelt men helt ok för mig. Ett av de statligt ägda hotellen.

Podgora ligger nära staden Makarska på fastlandet i Kroatien, mellan Split och Dubrovnik. Aktiviteterna i själva Podgora är främst att bada. Vattnet är verkligen underbart, helt kristallklart. Det man kan tänka på är att stranden består av klappersten, som inte är speciellt skön att ligga på om man bara har en handduk, utan man behöver ett liggunderlag eller liknande, och man bör också skaffa ett par badskor. (Turistbutikerna längs stranden säljer både liggunderlag och luftmadrasser i alla olika former, liksom skor.) Dessutom, eftersom Podgora ligger på den branta bergssluttningen, så är stranden väldigt smal. Det är bra att vara tidigt ute om man vill ha en bra plats, speciellt om man är några stycken. Det är trångt om saligheten. Bilden nedan kan förhoppningsvis ge en antydan om hur stranden ser ut en vanlig dag i augusti.


Podgora beach on a crowded day
Originally uploaded by aneleh.



Priserna var inte riktigt så låga som jag hade trott. Det var ungefär som hemma eller lite billigare. Det finns en hel del trevliga restauranger och caféer i Podgora. Kvällsnöjet är att gå ut och äta och gå längs strandpromenaden, och här kan man gärna klä upp sig lite grand. Vädret var bra i stort sett hela tiden, men vi hade regn och lite blåsigt två dagar. Man ska nog inte åka dit allt för sent, jag var där över månadsskiftet juli-augusti och vill man ha den där riktiga medelhavsvärmen så ska man inte åka senare än så.

Det finns en telefonkiosk nere i hamnen och för hyfsad billig penning kan man köpa telefonkort. Om du vill ringa hem, så ring härifrån istället för från mobilen!

Något som man inte bör missa är deras helt underbara glass! Jag har aldrig smakat något liknande, den har konsistens som vanlig glass men är ändå läskande som sorbet. Jag är lite förvånad att detta inte nämns oftare i resekatalogerna!

Det finns många ställen att besöka som också är värda att nämna, så jag skriver ett separat inlägg om de utflykter jag gjorde.

Cykeläventyren fortsätter

Wednesday, July 11, 2007


Hyllie water tower, Malmö
Originally uploaded by aneleh.



Idag var jag ute och cyklade igen. Den här gången tänkte jag att jag skulle följa Den gröna turen. Jag började med att ta mig till Stortorget, och cyklade sedan förbi Malmö museer, Slottsparken, Carl Gustavs väg bort till Pildammsparken och vidare ut mot Stadion. Sedan började vi komma ut på lite mer okända områden, Ärtholmsparken och Kroksbäckparken.

Hyllie vattentorn lyckades jag också hitta, som synes på bilden. Men sedan svek mig lokalsinnet, samtidigt som cykelvägarna upphörde att stämma överens med kartan. Nästa milstolpe enligt den lilla boken var Lindängsbadet. Jag hade gärna haft någon hållpunkt däremellan... På grund av tunnelbygget kunde jag inte hitta något sätt att ta mig över till andra sidan Pildammsvägen. Och sedan hittade jag aldrig tillbaka till den uttänkta rutten igen. För den som inte hittar så bra i dessa områden rekommenderar jag att ha en riktig karta över cykelvägarna med er, och inte bara en översiktskarta som jag hade.

Jag ska nog göra ett nytt försök med den Gröna turen snart. Men det krävs nog lite mer ingående kartstuider från min sida först. Och jag kanske börjar på en annan startpunkt.

Nobeltorget - Klagshamn tur och retur

Monday, July 09, 2007

Jag var ute på en cykelutflykt i helgen. Planen var att cykla till brofästet. Köpte med mig lite matsäck från Konsum vid Folkets Park, sedan bar det iväg. Behövde pumpa mina däck på cykeln, men den dygnet-runt-öppna luftpumpen på Kaptensgatan var sönder.

När jag kom till Ribban kom det ett rejält skyfall. Det kändes inte så kul, det hade varit rätt pinsamt att vända redan här... Det blev ett pit stop under ett hustak, jag mumsade på min grillade kyckling i väntan på att det skulle bli uppehåll. På med regnjacka och cykla vidare. Faktum är att sträckan Ribban-Limhamn var den värsta på hela biten. Det var motvind hela tiden och jag svor över min usla kondition och att jag inte hade tänkt på att pumpa däcken på cykeln tidigare. Men vidare skulle jag.

När jag väl hade kommit till Limhamn kändes det mycket lättare, blåsten hade avtagit. Det var i och för sig lite segt att komma ut hela vägen. Man ser bron, och kan lätt tro att man är ända framme, men det är egentligen en rejäl bit kvar...

Sedan blev det riktigt roligt att cykla. Mitt ursprungliga mål var ju som sagt brofästet, men varför vända nu? Cyklade över ett jättefint fält med vilda blommor, och ut mot Bunkeflo och sedan vidare ut till Klagshamn. Här är bildbevis!



Som man kan - förhoppningsvis - se på bilden (den är bara tagen med mobilkamera) så var det rejält med vatten kvar i marken efter de senaste dagarnas regnoväder. (Värsta regnovädret på 27 år!)

Sedan var det hög tid för hemfärd, efter ett kort stopp för förfriskningar på Statoil i Bunkeflo. Cyklade förbi kalkbrottet (vackert, men gjorde sig inte så bra på bild tyvärr). Efter det vet jag inte riktigt hur jag tog mig hemåt, jag snirklade mig fram och gick på någon slags vag känsla. Jag vet dock att jag passerade Limhamns kyrka och senare Stadion, men däremellan är det väldigt vagt. Tog vägen genom Pildammsparken.



Jag blev förföljd av ett stor skock kanadagäss. Först trodde jag att de var aggressiva och ville driva bort mig, men sedan förstod jag att de förväntade sig att få mat!



Såg till att passera Södervärn på hemvägen och cykelpumpen där fungerade. När jag väl kom hem var klockan mellan nio och halv tio och jag var trött men väldigt nöjd...

Skivkväll

Thursday, July 05, 2007

Jag var på skivkväll i helgen. För den som inte är bekant med termen så innebär det helt enkelt att man samlas några musikintresserade kompisar hemma hos någon och lyssnar på musik. Brukar vara mycket trevligt, så även denna gång. Det är ett utmärkt tillfälle att hitta ny bra musik. Det är dock lätt att fastna i att spela samma gamla artister som man alltid gör. Just denna kväll lyckades jag av en slump hitta ett tema, vilket ledde till att min låtval blev ganska annorlunda mot vad de normalt hade blivit.

Det började med att jag i värdens skivhylla hittade skivan Doolittle med Pixies, helt underbar platta. Spelade en kanonlåt från den, This monkey's gone to heaven. Nästa gång det var min tur att spela en låt så hade jag hittat en skiva med ett så vackert skivomslag att jag plockade upp den.



Det var skivan The Milk-Eyed Mender med Joanna Newson. Och på denna skiva fanns en låttitel Monkey & Bear. Vad är oddsen? Två låtar i rad med "monkey" i titeln? Nu blev det en utmaning att hitta fler låtar som detta kunde stämma in på. Det finns ju säkert massor att välja på, men hur ska man hitta dem...?



När det var min tur igen så hade jag efter en hel del letande lyckats hitta plattan Demon Days med gruppen Gorillaz. Inte nog med att gruppnamnet är ap-relaterat, dessutom hade de en låt som hette Fire coming out of the monkey's head. Det var ju givet.



Sedan hade jag ett ess i rockärmen. Jag hade med mig skivan Guldkorn - En rolig jävel vilket är en samlingsskiva med Cornelis. På den finns låten Jag har en spricka i läppen som jag använde som Veckans citat i min förra post. Och i texten förekommer en hel del djur, bl.a. två apor som gapar och kallar varann för apa. (Jag kunde inte hitta någon bra bild på denna skiva.

Jag ville inte riktigt ge mig efter det, även om det började kännas lite mer krystat. Men jag hade med mig ytterligare en CD, en med Sofia Talvik. Hennes skiva är utgiven på Makaki Music, och vi kom fram till att makaki är en sorts apa. Så jag avslutade mitt tema med en låt från denna skiva, med i det här fallet passande titeln This is silly now. :-)

Veckans citat

Monday, July 02, 2007

Jag tycker denna vistext av Cornelis är fullkomligt lysande. En av de bästa texter jag vet.

"Om världen vore en zoologisk trädgård eller ett menageri -
och om någon skulle gå omkring och guida er där,
så skulle han kunna sjunga detta:

Två apor sitter på varsin tron,
vad tror ni att aporna heter?
Den ene tjattrar om revolution,
den andre om månraketer.
Den enes skalle är kal och bar,
den andre har bara fransar kvar.
Hör så aporna gapa!
Kallar varann för apa.
Ja, skratta gott folk, alla sorger släpp!
Leva och leva låta!
Jag har en spricka i min läpp
så jag får väl börja gråta.

Papegojor står i långan rad,
och hör så näbbarna skramla.
medaljer och band, jag vet inte vad
som deras fjädrar belamra.
Storpapegojan har en fin medalj,
den har han vunnit i en batalj.
Med den får vi inte skoja.
Leve vår papegoja!
Vördnad gott folk! Edra händer knäpp!
Av med mössor och hattar!
Jag har en spricka i min läpp,
så den går upp om jag skrattar.

Två tuppar fnattar runt i ring,
boxar varann på truten.
Den ene tuppen går på en swing
så nu får dom bära ut'en.
Den andre tuppen är mästertupp,
röd och grann sväller kammen upp.
Hönorna kacklar i kör.
Han är en stor charmör.
Ja, skratta gott folk, alla sorger släpp!
Leva och leva låta!
Jag har en spricka i min läpp
så jag får väl börja gråta.

Hajarna plaskar i kupan kring.,
riva och slita och rycka.
Hajarna skona rakt ingenting
när dom jagar efter sin lycka.
Där går en haj med guld i sitt gap,
ligger och dåsar och släpper en rap.
Där går en hajmatrona.
Hon spar på varje krona.
Kanske har jag fått en knäpp,
men jag kan inte skratta åt'et.
Jag har en spricka i min läpp,
varde det mig förlåtet.

Två turturduvor sitta på en gren,
vingarna kring varandra,
värma sina knän i månens sken
men skola vi de ej klandra.
När turturduvan har blivit kär
gör han inte en mask förnär.
Romantik är hans föda,
fruktansvärd är hans möda.
Se nog har vi fått på denna tablå,
de har de rätta greppen.
Jag kan väl le en smula också
fast jag har en spricka i läppen.

Se här, gott folk, vi nu hunnit har
till den siste mannen på planen.
Han har varken ben eller armar kvar,
den stackars lille japanen.
År nittonhundrafyrtiofem
fick han en A-bomb på sitt hem.
Med den kan man inte skämta,
men snart våra klockor klämta.
Ni hör väl alla att klockan slår
men ni kan inte hitta kläppen.
Ja, tiden kommer och tiden går
och jag har en spricka i läppen."

-- Jag har en spricka i läppen, Cornelis Vreeswijk