Ett bibliotek kommer till min gata!

Friday, May 18, 2007

Enligt årets första nummer av tidningen Grön Stad som ges ut av Malmö Stad, så ska Garaget på Lantmannagatan (i kvarteret Facklan) göras om till ett bibliotek. En helt lysande idé, tycker jag. De skriver i tidningen att man ska börja i liten skala till hösten. Det ska bli ett möjligheternas hus och ska samla invånare från Sofielund, Augustenborg, Nydala och andra områden. Invånarna från dessa stadsdelar ska också få vara med om att tycka till vad huset ska innehålla.

Det låter helt lysande! Är det någonting som Malmö behöver så är det fler mötesplatser för människor från olika samhällsgrupper, etniska grupper etc. Och att det inte finns något enda bibliotek mellan Stadsbiblioteket och Lindängen är riktigt dåligt, i en så här stor stad. Jag hoppas verkligen att de kan behålla den höga ambition de säger sig ha.

Läs mer om projektet här:

Man säger också att man hämtar idéer från något som kallas Ideastores som finns i England. Här finns en länk om detta.

Än så länge framgår det inte hur man ska kunna bidra med idéer om vad huset ska innehålla. Så jag skriver helt enkelt mina idéer här:


  • Kaféer, något som varje större bibliotek med självaktning behöver ha, gärna lite enklare och billigare än inne i centrum

  • Bokbytesmöjlighet - lämna in dina gamla böcker, skivor, filmer och byt dem mot andras gamla böcker, skivor, filmer. Det främjar ju miljön också!

  • Föreläsningar och kurser - de som nyttjar biblioteket kan dela med sig av sin kunskap inom olika områden, återigen kan det vara lite enklare och billigare än på kvällskurserna inne i stan

  • Gott om utrymme för studenter att sitta och plugga

0 comments: